top of page

Visie ontwikkelen (1)


Het hebben van een visie is onmisbaar in elke organisatie. Het creëren van je eigen visie is gemakkelijker gezegd dan gedaan. In de komende weken zal ik een serie artikelen publiceren die een leidraad kunnen geven tot het ontwikkelen van een visie. Opmerkingen en aanvullingen zijn welkom. Heeft u een opmerking voor de schrijver, mail dan naar: info_debol@consultant.com. Veel leesplezier, Derrick Boldewijn CEO DeBOL Consultancy

Visie ontwikkelen (1)

Je zult maar manager zijn!! Zo begint het voorwoord van het boek Visie Ontwikkelen (Margriet Guiver- Freeman, 2004). Een aanrader voor elke persoon die manager is, of manager wilt worden. Het boek is gebaseerd op de concurrerende waarden theorie van Robert Quinn. Quinn beschrijft in zijn model 4 filosofieën over Management.

- Het rationeelmodel - Het inter-procesmodel - Het humaan-relationsmodel - Het open-systeemmodel

Goede leesstof voor hen die zich verder willen verdiepen in de theorieën over management. In dit artikel ga ik er niet verder op in.

Waarom een visie? Elke onderneming moet iemand hebben die aangeeft waar de organisatie naar toe gaat. Meestal is dat de ondernemer zelf. Zij of hij is de koersbepaler, de rest van de organisatie volgt haar of hem. Vergelijk het besturen van een organisatie met het besturen van een voertuig: De bestuurder moet het voertuig kennen(organisatiekennis), het vervoersmiddel moet in goede staat verkeren (goede organisatie structuur), het vervoersmiddel moet voorzien zijn van brandstof (personeel en andere resources) en de bestuurder moet weten waar hij naartoe wilt(visie). De bestuurder moet beschikken over de volgende competenties:

- Visionair: De eindbestemming in kaart kunnen brengen - Doelensteller: Tussenstations bepalen - Organisator: zorgen dat het voertuig in goede conditie blijft.

Wie ambitie heeft in het besturen van een organisatie, zal in ieder geval deze competenties moeten bezitten of ontwikkelen!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page