top of page

Oefening, herhaling en goede voorbereiding


In mijn vorige artikel had ik het over het belang van spreken in het openbaar. Dit keer wil ik er verder op in gaan door te schrijven over hoe je beter kan worden in deze kunst. Ik behandel dus enkele tips en oefeningen om beter steeds beter te worden.

Begin met een onderwerp waar je veel van af weet en comfortabel voelt om over te praten. Kennis geeft zelfvertrouwen. Zo kan een arts waarschijnlijk zonder veel voorbereiding een korte presentatie houden over een medisch onderwerp. Moeilijker wordt het als deze zelfde arts onvoorbereid een presentatie moet geven over het onderwijs systeem bijvoorbeeld.

Start met spreken voor bekenden. Denk hierbij aan vrienden, familie, verenigingen, collega’s. Deze kleine groepen kunnen je voorzien van feedback die je kunt gebruiken om aan te scherpen en beter te worden. Wees proactief bij vergaderingen, familie feestjes, etc wanneer er gevraagd wordt naar iemand om een speech te doen.

Bezoek seminars en lezingen. Hierdoor kun je ook van anderen leren. Je hoeft het wiel niet uit te vinden en ook niet alles van andere over te nemen. Je kan echter wel door naar anderen te kijken een beeld vormen van de verschillende technieken die er zijn en welke het best bij u past.

Maak gebruik van visuele hulpmiddelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste mensen makkelijker onthouden wanneer ze iets zien, dan wanneer ze het alleen horen. Visuele hulpmiddelen kunnen zijn: beamer, foto’s, video, maar ook gebruikte handgebaren en kleding. Stem deze zaken af op de boodschap die je wilt overbrengen.

Als laatst sluit ik af met deze drie punten: oefening, herhaling en goede voorbereiding.

Derrick Boldewijn

Derrick Boldewijn is oprichter en directeur van DeBol Consultancy. DeBol Consultancy is gespecialiseerd in trainingen in persoonlijke ontwikkeling van individuen, afdelingen en organisaties. In 2008 was hij winnaar van het Studenten debat van de Democracy Unit samen met nog twee anderen. Hij heeft verder verschillende organisaties zoals de padvinderij, JCI en Young Democracy unit vertegenwoordigt in binnen- en buitenland, waarbij het spreken voor groepen van belang was om standpunten naar voren te brengen. Verder is hij trainer binnen JCI en parttime docent op de ambtenaren opleiding in het vak communicatieve vaardigheden.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page